بازاریابی عصبی در تبلیغ نویسی
چند وقت پیش بود که بیلبردهای خلاقانه تپسی سر و صدای عجیبی در رسانه ها به پا کرد، محتوایی بسیار علمی و تاثیرگذار که توانست طی مدت کوتاهی سهمی از ذهن و کلام مخاطبان را مال خود کند.
این رشد منحصر به فرد و استقبال بی نظیر مخاطبین باعث شد نرم افزار شیپور تصمیم بگیرد همین کار را در مورد کسب و کار خود اجرایی کند.
اما علاوه بر واکنش منفی افراد به کپی بودن محتوای شیپور، اتفاق دیگری افتاد که تاثیر بسیر مخرب تری بر این برند گذاشت.
قبل از اینکه سراغ بیلبرد شیپور برویم ابتدا باید کمی مغز را بهتر بشناسیم.
ماجرای آمیگدال و مادر بزرگ من
مادر بزرگ مرحوم من توانایی بسیار بالایی در پخت انواع شیرینی داشتند و همیشه یک میز بزرگ از انواع شیرینی های خوشمزه در خانه آنها وجود داشت، هیچ وقت یادم نمی رود که وقتی وارد خانه آنها که می شدیم دنیایی از بوهای لذت بخش به مشام ما می رسید، چه روزهایی خوبی بود.
این بوی دوست داشتنی در خاطره همه اعضای خانواده ثبت شده بود و هنوز که هنوز است با وجود گذشت سال ها از فوت مادر بزرگم وقتی این بو را حس می کنیم یاد آن روز ها برای ما زنده می شود و به صورت ناخودآگاه خوشحال می شویم.
حتما برای شما هم پیش آمده است که با دیدن یک عکس، حس کردن یک بو و یا رفتن به مکانی قدیمی یاد و خاطره آن ایام برایتان زنده شود و همان احساسی که آن روزها داشتید دوباره در بدن شما جان بگیرد.
همه این اتفاقات به خاطر قسمتی از مغز به نام آمیگدال است، آمیگدال وظیفه اش ارتباط دادن مواردی است که باهم اتفاق می افتند و یا در پی یکدیگر هستند مثلا وقتی ما عصبانی می شویم سرعت تنفس مان افزایش می یابد حال اگر ما با اراده خودمان سرعت نفس کشیدنمان را افزایش دهیم بروی اعصاب ما تاثیر منفی خواهد گذاشت و این شرطی سازی توسط بخش از مغز به نام آمیگدال انجام می شود.
به همین خاطر وقتی من بوی گلاب و لوازم قنادی را احساس می کنم احساس آرامش به من دست می دهد زیرا در پس آمیگدال ذهن من، این دو مورد باهم ارتباطی قوی دارند.
تاثیر بازار عصبی در تبلیغ نویسی
در کنار تمام جملاتی که شیپور به عنوان متن تبلیغاتی خود استفاده کرده بود، عبارت “از مسی تا طوسی” بیشتررین بازخورد را داشت و حتی در شبکه های مجازی در موردش مطلب نوشتند و بعضی شوخی کردند و بعضی ناراجت شدند.
دلیل تمام این سر و صداها به خاطر این بود که عبارت “از مسی تا طوسی” بیشتر از آنکه افراد را به یاد رنگ ماشین بیندازد، چهره لیونل مسی و سعید طوسی را تداعی می کرد.
اینکه چرا افراد به یاد خواجه نصیر الدین طوسی نمی افتند نیز ریشه در عملکرد مغز دارد که در مقاله ای جداگانه به آن خواهیم پرداخت اما حال که ما با ساختار مغز آشنا هستیم قطعا می دانیم که با اینکار شیپور آمیگدالی را بوجود آورده است که یکی از افراد بدنام کشور را به کسب و کار خود پیوند زده است، با این عمل از این پس هرکس اسم شیپور را بشنود قطعا احساس خوبی نخواهد داشت و این می تواند آسیب مخربی هرچند کوچک بر این برند داشته باشد.
حال وقت آن است که ما از این خاصیت مغز پول خلق کنیم:
با شناسایی کامل مشتری هدف و کشف علایق و سلیقه آنها سعی کنید مواردی را به کسب و کار خود پیوند دهید که با یادآوری، مشتری احساس خوبی نسبت به شما پیدا کند، هرچه موضوعی که شما انتخاب می کنید تکرار بیشتری در زندگی فرد داشته و یا با خاطرات قدیمی او در ارتباط باشد شما در گفتن سهی از ذهن و قلب مخاطب موفق تر خواهید بود.